Το Στρες (Stress)

Stress

Το Στρες μας επηρεάζει όλους.
Οι επιζήμιες επιδράσεις του υπερβολικού στρες έχουν τεκμηριωθεί καλά σε ένα μεγάλο φάσμα ιατρικών δημοσιεύσεων.

Χιλιάδες ερευνητικά άρθρα, μελέτες και βιβλία αποδεικνύουν, χωρίς κανένα ίχνος αμφιβολίας, ότι το στρες μπορεί να είναι παράγοντας σε οποιαδήποτε ασθένεια, καθώς αλλάζει την βιοχημεία και την νευρολογική λειτουργία, και μπορεί να αδυνατίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και την πεπτική οδό.

Αυτός ο νευρο-ψυχολογικο-ανοσοποιητικός σύνδεσμος έχει πολύ καλά στοιχειοθετηθεί σε πολλά επιστημονικά ιατρικά περιοδικά για την Ψυχο-Νευρο-Ανοσολογία.

Η Αντίδραση Fight or Flight (Αγώνας ή Φυγή)

Το στρες μπορεί να πυροδοτήσει την ανταπόκριση του σώματος σε μία ενδεχόμενη απειλή ή κίνδυνο, που ονομάζεται αντίδραση Fight-or-Flight.
Κατά την διάρκεια αυτής της αντίδρασης, απελευθερώνονται συγκεκριμένες ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, που επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό, επιβραδύνουν την πέψη, μειώνουν την ροή του αίματος στις μεγάλες μυϊκές ομάδες, και αλλάζουν πολλές άλλες αυτόνομες νευρικές λειτουργίες, δίνοντας έτσι στο σώμα μία έκρηξη ενέργειας και δύναμης.
Αυτή η αντίδραση, που αρχικά ονομάστηκε για την ικανότητά της να μας δίνει την δυνατότητα να παλέψουμε σωματικά ή να φύγουμε μακρυά όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιον κίνδυνο, ενεργοποιείται τώρα σε καταστάσεις όπου καμία αντίδραση δεν είναι κατάλληλη, όπως στην κίνηση ή μία αγχωτική μέρα στην δουλειά.

Όταν αυτό που θεωρήσαμε απειλή έχει φύγει, τα συστήματα είναι σχεδιασμένα να επανέρχονται σε κανονική λειτουργία μέσω της ανταπόκρισης χαλάρωσης, ωστόσο, σε περιπτώσεις χρόνιου στρες, αυτό συχνά δεν συμβαίνει, προκαλώντας βλάβη στο σώμα αν δεν μειώσουμε και δεν διαχειριστούμε το άγχος.

Συμπτώματα

Οι συνηθισμένες σωματικές αλλαγές, που προκύπτουν από τις αντιδράσεις στο στρες περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένο Καρδιακό Ρυθμό – που μπορεί να οδηγήσει και/ή να συνεισφέρει σε καρδιακές παθήσεις.
  • Ορμονικές Διακυμάνσεις, που μπορούν να οδηγήσουν και/ή να συνεισφέρουν σε ενδοκρινικές, αναπαραγωγικές, πεπτικές διαταραχές, παχυσαρκία, διαβήτη και νοητικές διαταραχές.
  • Περιστολή των μυών και των αγγείων του αίματος που μπορεί να οδηγήσει και/ή να συνεισφέρει στον πόνο, στην ένταση, σε κυκλοφορικά ζητήματα, σε καρδιο-πνευμονικά προβλήματα και άσθμα.
  • Η καταστολή των μη-ουσιωδών ζωτικών διαδικασιών που επηρεάζουν την αναπαραγωγή, τις υψηλότερες εξειδικευμένες εγκεφαλικές λειτουργίες, την πέψη και το ανοσοποιητικό.

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται το στρες μόνο με όρους πραγμάτων όπως προθεσμίες στην δουλειά, οικογενειακό στρες ή στρες στις σχέσεις, οικονομική πίεση, κυκλοφοριακές συμφορήσεις, ή ίσως και ο θάνατος κάποιου αγαπημένου.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις στο στρες συμβαίνουν επίσης σε υποσυνείδητο, κυτταρικό, ανεπαίσθητο ή ενεργειακό επίπεδο κάθε φορά που εκτιθέμεθα σε τοξίνες, παθογόνα ή αλλεργιογόνα.
Και κάθε φορά που το σώμα μας βιώνει κάποια διατροφική έλλειψη ή υπερβολή.

Ποιες Είναι οι Αποδεδειγμένες Ωφέλειες της Βιοανάδρασης;

Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την Βιοανάδραση.
Οι Yucha και Montgomery (2008), δημοσίευσαν το άρθρο τους “Evidence Based Practice in Biofeedback and Neurofeedback” (Στοιχεία Βασισμένα την Βιοανάδραση και στην Νευροανάδραση) στην Journal of Applied Psycho-Physiology and Biofeedback.
Εκεί συνοψίζονται οι πιο πρόσφατες και ολοκληρωμένες ιατρικές έρευνες βασισμένες στην επιστημονική αυστηρότητα και συνέπεια των αποτελεσμάτων για τα οφέλη της βιοανάδρασης και την αποτελεσματικότητά της στα σχετικά θέματα υγείας.

(C) Biotherapy - All Rights Reserved
powered by
page generated in 30ms (0 queries, 0ms)
invisible cron image